Witaminy i minerały- trening

nie uprawiają różne sporty, zwłaszcza te na siłowni, sięga po preparaty wzmacniające funkcjonowanie organizmu. Odżywki dla sportowców są sprzedawane zarówno w postaci płynnej, jak i w formie proszku, który należy rozpuścić w wodzi

Dodane: 14-06-2016 15:34
Witaminy i minerały- trening Minerały w sporcie są bardzo ważne jak białka i zróżnicowana dieta. Dlatego warto poszukać .

Wzmocnienie organizmu po zażyciu specjalnych preparatów

Większość osób, które bardzo aktywnie uprawiają różne sporty, zwłaszcza te na siłowni, sięga po preparaty wzmacniające funkcjonowanie organizmu. Odżywki dla sportowców są sprzedawane zarówno w postaci płynnej, jak i w formie proszku, który należy rozpuścić w wodzie. Preparaty takie dzielimy na te zażywane przed lub po treningu.

Istnieją także różne substancje, które pomimo, że nie mają związku z odbytym treningiem, na przykład potrafią znacząco zwiększyć masę mięśniową. Jakiego działania możemy oczekiwać po zażyciu odżywek dla sportowców? Przede wszystkim takie substancje mają zwiększyć wydolność i wytrzymałość organizmu, a także pobudzić organizm do działania.


Historia wieloboju kulturystycznego

Wielobój kulturystyczny był oryginalną dyscyplina sportową, wymyśloną przez ojca polskiej kulturystyki ? redaktora Stanisława Zakrzewskiego pod koniec lat 50. XX w. Stworzenie jej było wynikiem dążenia Zakrzewskiego i skupionych przy nim nielicznych wówczas działaczy, którzy widząc nieprzychylną postawę władz wobec kulturystki jako takiej, tj. dyscypliny "zgniłego Zachodu", oraz pragnąc aby umięśniona sylwetka stała się jednym z elementów szerszego ruchu sportowego, dążącego do wypracowania ogólnej sprawności, siły i ładnego wyglądu człowieka (tzw. "polska szkoła kulturystyki"), wymyślili dyscyplinę wielobojową, która oprócz klasycznej kulturystki zawierała również boje siłowe i gimnastykę sprawnościową.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielobój_kulturystyczny


O witaminie K w encyklopedii internetowej

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K