Restauracje, smaki oraz catering- na szybko

wnie szybka żywność) ? rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną ? zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborz

Restauracje, smaki oraz catering- na szybko Zdarza się, że nie nie chce nam się przygotowywać jedzenia w domu, wtedy warto zamówić i mieć gotowanie z głowy. O jedzeniu i lokalach.

Czy fast food= trash food?

Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) ? rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną ? zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji ? błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_food


Nowe trendy w smakach polskich smakoszy

Rozmaitość lokali pojawiających się na polskim rynku jest coraz większa, co cieszy, szczególnie ludzi lubiących spróbować trochę kuchni innej niż Polska. Restauracje greckie, włoskie czy azjatyckie są już chyba w każdym mieście.

Kiedyś jedynie największe miasta miały sushi bar'y, teraz sushi przyzwoitej jakości możemy dostać niemal wszędzie, również w centrach handlowych. Nasz kraj zaczyna otwierać się na wpływy kulinarne z różnych stron świata. W naszych domach coraz częściej gości kuchnia włoska lub śródziemnomorska. Nic tylko korzystać z życia i jeść ;)


Z Wikipedii o cateringu

Catering, katering1 ? obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.

Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Catering