Kilka słów o treningu na siłowni i nie tylko

i w WikipediiPo wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety amino

Kilka słów o treningu na siłowni i nie tylko Dobrze jest kupować u oficjalnych dystrybutorów danej marki suplementów. Pozwala to zagwarantować wysoką jakość produktu przy jego niskiej cenie. Dobrym przykładem jest .

Po treningówki w Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Czy warto sięgać po odżywki zawierające białko?

Wiele osób, które często przychodzą na siłownie i inne obiekty sportowe sięga po odżywki dla sportowców. Jak wiadomo, ludzie, którzy chcą zbudować swoją muskulaturę muszą poświęcić wiele czasu, aby osiągnąć zadowalające efekty. Spora część ludzi decydująca się na zażywanie tego rodzaju preparatów uważa, że dzięki nim można osiągnąć upragniony cel w o wiele krótszym czasie.

Odżywki białkowe, które są przygotowane specjalnie dla osób pragnących powiększyć swoje mięśnie mogą naprawdę sprawić, że efekty ćwiczeń pojawią się o wiele szybciej. Trzeba jednak pamiętać, że samo stosowanie odżywek dla sportowców nie spowoduje przyrostu masy mięśniowej, więc warto po takie odżywki sięgać tylko w przypadku, gdy aktywnie uprawiamy sport.


Krótko o dietetyce w Wikipedii

Dietetyka ? nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmująca się:

zasadami żywienia człowieka zdrowego
zasadami żywienia człowieka chorego
oceny stanu odżywienia
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
biochemicznymi podstawami żywienia
prowadzenia edukacji żywieniowej
psychologią żywienia
technologiami gastronomicznymi.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyka