Artykuł o jedzeniu

anych w miejscowych wędzarniach. Ich niesamowity sekret tkwił w pieczołowitości, z jaką były przygotowywane. W dzisiejszych czasach brakuje już tak wspaniałych wyrobów, ale nie znaczy to, że nie warto ich szukać. Wręcz przeciwnie.

Artykuł o jedzeniu Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Wędzenie sposobem na wydobycie smaku

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak i zapach prawdziwych wędlin przygotowywanych w miejscowych wędzarniach. Ich niesamowity sekret tkwił w pieczołowitości, z jaką były przygotowywane. W dzisiejszych czasach brakuje już tak wspaniałych wyrobów, ale nie znaczy to, że nie warto ich szukać. Wręcz przeciwnie. Na naszym rodzimym rynku da się jeszcze znaleźć wspaniałe mięso przygotowywane w dobrych wędzarniach. Jest ono o niebo lepsze od wielu sklepowych podróbek, które są masowo kupowane przez nieświadomych klientów. Wyłammy się z tego złego schematu i stawiajmy swoje wybory wyłącznie na to, co dobre, świeże i smaczne, a nasze podniebienia podziękują nam za to! Wiedzmy też, że dobrej jakości wędliny nie szkodzą w przeciwieństwie do innych!


Czas na lepszej jakości wędliny

W dzisiejszych czasach coraz rzadziej można potkać w sklepie żywność w pełni zdrową i naturalną. Niestety także i mięso ulega negatywnemu wpływowi produkcji i bardzo często nie stanowi ono już źródła pokarmu, który faktycznie wzmocni nasze ciało. Na szczęście możemy pocieszyć się faktem, że z rynku polskiego jeszcze niezupełnie zniknęło to, co dobre. Smaczne i prawdziwe wędliny nadal można nabywać z tym zastrzeżeniem, że trzeba wiedzieć, gdzie to robić. Nie wszędzie bowiem można spotkać za ladą wspaniałe wędzone wyroby, których wygląd i aromat od razu mówią za siebie. Warto jest się dowiedzieć, gdzie w naszej okolicy można kupić takie mięso i tylko na nie stawiać. Chcąc być zdrowym i silnym odżywiajmy się wyłącznie najlepszej klasy żywnością.


Wędliny, definicja:

Wędliny ? przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce. Wędzonkami są przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica).

Wędliny i wędzonki dzielą się na:

trwałe, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy: wędzonki mocno wędzone, suche kiełbasy, kiełbasy surowe "typu salami";
półtrwałe (średnio rozdrobione), przechowywane do 1 miesiąca w temp 4-6 °C: wędzonki słabo wędzone;

nietrwałe (drobno rozdrobnione), przechowywane w temperaturze 6 °C do kilku dni, zawartość wody może dochodzić w nich do 45%: parówki, wyroby wysoko wydajne.
Do wyrobów wędlin stosuje się odpowiednie surowce: mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa w wilku i kutrze, potem mieszanie wędlin: napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później następuje obróbka termiczna: tyndalizacja, pasteryzacja i sterylizacja, po nim ma miejsce obróbka termiczna z udziałem tłuszczu: smażenie, duszenie oraz blanszowanie; na końcu konfekcjonowanie.

Do wyrobu wędlin mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się masę mięsną, jednolitą pod względem spójności, koloru, smaku. Wędliny bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. Łączą się tu mięso rozdrobnione na wilku, przyprawy oraz wodę.



Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dliny